Scandal pe reducerea cheltuielilor anunțată de PSD-PNL. Drulă: „Coaliția bagă mâna în buzunarul românilor”

de: Anca Lupescu
01 08. 2023

Planul coaliției pentru a reduce cheltuielile la stat nu este văzut deloc cu ochi bun de către președintele USR Cătălin Drulă. Acesta spune că reprezentanții PSD-PNL vorbesc despre tăieri de cheltuieli  ale statului, dar realitatea este că deficitul crește continuu.

Drulă, acuzații dure la adresa coaliției

Cătălin Drulă spune că în timp ce reprezentanții PSD PNL vorbesc despre tăierea cheltuielilor, acestea cresc de la lună la lună. 

„Este vorba de praf în ochi, o specialitate a domnului Ciolacu și a acestei coaliții PSD-PNL. Dacă ne uităm, vorbesc de tăiere de cheltuieli deja de luni de zile și în timpul ăsta cheltuielile cresc. De la lună la lună cheltuielile statului cresc.

Să ne uităm și la cifre. În primele șase luni ale anului curent, cheltuielile statului au fost de 280 de miliarde de lei. Ca să avem un termen de comparație, anul trecut au fost 240 iar acum doi ani când era și USR la Guvernare au fost 210 miliarde.

Practic au crescut cu 30% cheltuielile statului în prima jumătate a anului în numai 2 ani. Domnul Ciolacu ne-a spus în luna martie că se apucă de austeritate, de tăiat cheltuieli inutile. Ne-a spus-o în luna aprilie, în mai, în iunie. Acum în ultima zi din iulie ne-o spune din nou, dar practic nu se vede absolut nimic”.

Măsurile promise, doar de fațadă

Șeful USR spune că măsurile promise sunt doar de fațadă, iar coaliția nu are nicio intenție reală de a face tăieri pentru a acoperi gaura din buget.

„Sunt doar chestiuni de imagine cu speranța că lumea nu e atentă, că e în concedii, că a auzit ceva, niște lucruri care sună bine la ureche dar este fix acest concept de guvernare pe care îl spune Marcel Ciolacu, trecerea de la fapte la vorbe, este o scăpare într-un discurs al domnului Ciolacu dar a ajuns o emblemă foarte bună a acestei guvernări.

La vorbe lucrurile stau rezonabil dacă îl ascultăm cum taie instituții, la fapte nu.  Să ne uităm la una dintre așa zisele de cheltuieli pe care le-am auzit astăzi.

Pe surse s-a transmis presei că domnul Ciolacu vrea desființarea acelui institut sinecură pentru Emil Constantinescu numit Institutul Levantului. USR a depus două proiecte de Lege în 2020 și 2022 și ambele au fost respinsa de Parlament, ambele cu votul lui Marcel Ciolacu ca deputat.

Nu a trecut nici un an când domnul Ciolacu a votat împotriva desființării acestui institut inutil. În realitate lucrurile merg din ce în ce mai rău”